Elde açma ıspanaklı kol böreğinin tarifini Kemal Paşa Tatlısı
adlı siteden aldım. İlk başta yapabilirmiyim diye korktum ama açılması
kolay, tadı harika bir börek oldu. Elde açma kol böreğinin tarifinde kıymalı iç
kullanılmıştı, ben ıspanaklı iç kullandım (benim iç 1 kâse arttı kalanını başka
bir tarifte kullandım). Ayrıca böreğin orjinal tarifinde tereyağı
kullanılıyordu. Elde açma ıspanaklı kol böreğini denemek isterseniz böreği
aldığım siteye bakmanızı öneririm, bol fotoğraflarla
ayrıntılarla anlatılmış.
Hamuru için:
5 Su bardağı un
1 Kahve fincanı sıvı yağ
2 Yumurta (1 sarısı üzerine)
1 Tatlı kaşığı tuz
Yeterince su (1 su bardağı su kullandım)
Hamurların arasına:
200gr. Margarin
İçi için:
1Kg. Ispanak
1 Büyük soğan
300gr. Çökelek
Sıvı yağ, tuz
Üzerine:
1 Yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı eritilmiş margarin
Yapılışı: Soğan yemeklik doğranır ve sıvı yağda kavrulur.
Haşlanmış ıspanak, tuz eklenir kavurduktan sonra ocaktan alınır. Ispanak
soğuyunca, çökelek kavrulmuş ıspanağa katılır karıştırılır. Hamur
malzemelerinden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve 30-35 dakika
dinlendirilir. Hamurdan 16 beze yapılır, dörtlü gruplar halinde ayrılır. İlk
gruptaki 4 hamur pasta tabağı büyüklüğünde ayrı ayrı açılır. Aralarına erimiş
margarin sürülerek üst üstte konur ve hepsi birlikte merdaneyle açılır. Açılan
hamur ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçanın birine erimiş margarin sürülür,
geniş kenarına ıspanaklı içten koyulur. Rulo biçiminde sarıldıktan sonra gül
böreği şekline getirilir. Hazırlanan börek yağlanmış tepsiye konur. Diğer
parçaya da yağ sürülür iç konduktan sonra rulo sarılır ve tepsideki böreğin
etrafına dolanır. Diğer dörtlü gruplar da aynı şekilde açılarak börek
hazırlanır ve tepsiye konur. Yumurta sarısıyla 1 yemek kaşığı eritilmiş
margarin karıştırılır, tepsideki böreğin üzerine sürülür. Fırında üzeri
kızarana kadar pişirilir.
1 yorum:
börek dediğin işte böyle olur eline sağlık canım
Yorum Gönder