13 Aralık 2013 Cuma

Elde Açma Ispanaklı Kol Böreği


Elde açma ıspanaklı kol böreğinin tarifini Kemal Paşa Tatlısı adlı siteden aldım. İlk başta yapabilirmiyim diye korktum ama açılması kolay, tadı harika bir börek oldu. Elde açma kol böreğinin tarifinde kıymalı iç kullanılmıştı, ben ıspanaklı iç kullandım (benim iç 1 kâse arttı kalanını başka bir tarifte kullandım). Ayrıca böreğin orjinal tarifinde tereyağı kullanılıyordu. Elde açma ıspanaklı kol böreğini denemek isterseniz böreği aldığım siteye bakmanızı öneririm, bol fotoğraflarla ayrıntılarla anlatılmış.   


Hamuru için:
5 Su bardağı un
1 Kahve fincanı sıvı yağ
2 Yumurta (1 sarısı üzerine)
1 Tatlı kaşığı tuz
Yeterince su (1 su bardağı su kullandım)
Hamurların arasına:
200gr. Margarin
İçi için:
1Kg. Ispanak
1 Büyük soğan
300gr. Çökelek
Sıvı yağ, tuz
Üzerine:
1 Yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı eritilmiş margarin

Yapılışı: Soğan yemeklik doğranır ve sıvı yağda kavrulur. Haşlanmış ıspanak, tuz eklenir kavurduktan sonra ocaktan alınır. Ispanak soğuyunca, çökelek kavrulmuş ıspanağa katılır karıştırılır. Hamur malzemelerinden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve 30-35 dakika dinlendirilir. Hamurdan 16 beze yapılır, dörtlü gruplar halinde ayrılır. İlk gruptaki 4 hamur pasta tabağı büyüklüğünde ayrı ayrı açılır. Aralarına erimiş margarin sürülerek üst üstte konur ve hepsi birlikte merdaneyle açılır. Açılan hamur ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçanın birine erimiş margarin sürülür, geniş kenarına ıspanaklı içten koyulur. Rulo biçiminde sarıldıktan sonra gül böreği şekline getirilir. Hazırlanan börek yağlanmış tepsiye konur. Diğer parçaya da yağ sürülür iç konduktan sonra rulo sarılır ve tepsideki böreğin etrafına dolanır. Diğer dörtlü gruplar da aynı şekilde açılarak börek hazırlanır ve tepsiye konur. Yumurta sarısıyla 1 yemek kaşığı eritilmiş margarin karıştırılır, tepsideki böreğin üzerine sürülür. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

1 yorum:

kardelen sezgin dedi ki...

börek dediğin işte böyle olur eline sağlık canım

Yorum Gönder

Total Pageviews

Son Yazılar

RASTGELE

Popüler Yayınlar